Direct naar content

29 augustus 2023

Parcoursrecord gebroken bij snikheet Voorthuizen Loopt

Winnaars Voorthuizen Loopt 2024

De temperaturen liepen op tot recordhoogten, de prestaties van de heren en dames lopers waren ijzersterk. Voorthuizen Loopt 2023 gaat de boeken in als de heetste ooit, toch werd een nieuw record gerealiseerd, op de 10 kilometer. Ethiopiër Mustefa Kedir Tebo noteerde tijdens deze negende editie een tijd van 30.07. Mede-organisator Nieko Versteeg. ,,Dit record hadden we niet zien aankomen. We kunnen tevreden zijn ondanks de hitte en een incident wegens warmteverschijnselen. Het was sportief én gezellig hier.”

Bron: Barneveldse Krant | Auteur: Jurre Jochemse

Nadat de kinderen van jong tot oud hun beste beentje hebben voorgezet in het centrum van het dorp, komen de wat oudere matadoren in actie. Als eerste staat de kortste afstand op de rol, de vijf kilometer. Hier ontstaat een intense tweestrijd tussen Tom Hendrikse en Robert van de Stelt die elkaar tot het uiterste tergen. Na de eerste van de twee ronden gaan ze nek aan nek, maar uiteindelijk is het laatstgenoemde die met de eer gaat strijken. De tijd van 14.46 mag bij deze temperaturen boven de dertig graden zeer respectabel worden genoemd. Hendrikse en Grmay Tesfamariam (tweede en derde) hebben het nakijken.

DAMES
De strijd bij de dames is iets eenzijdiger daar olympische marathon-deelnemer Andrea Deelstra meeloopt. Zij laat Truyers Imana (tweede) en Marieke van de Geest achter zich. Allereerst spreken we met de beste bij de dames, die loopt voor de stal van Gerard van de Veen en zijn dochters, Volare Sports. ,,Mooi om hier te winnen in een tijd van 16.49. Ik ben in voorbereiding op de marathon van Valencia waar ik me opnieuw hoop te plaatsen voor de olympische marathon, volgend jaar in Parijs. Deze wedstrijd in Voorthuizen is een goede trainingsprikkel en het was lekker doorbeuken. Je moet het toch even doen hier he.”

Van de Stelt loopt pas twee jaar maar grijpt nu dus al naar een mooie zege. ,,Het was een mooie strijd met Tom, die aan het terugkomen is van een blessure. Na 3,5 tot 4 kilometer liet ik mijn tegenstander achter me. Voor mij is dit voorlopig mijn laatste wedstrijd. Ik ga nu een rustperiode in. Erg leuk om hier te lopen, zeker omdat ik ook voor Volare in actie kom. Vorig jaar werd ik tweede en nu win ik dus, prachtig toch? Of ik verdere ambities heb? Momenteel loop ik zes dagen in de week maar dat wil ik wel uitbreiden. Ik heb inmiddels een tijd van 30.18 op de 10 kilometer, dus wat dat betreft kan ik zeker zeggen dat het lekker gaat.”

VLUCHTELINGEN
Op naar de 10 kilometer in Voorthuizen waar drie vluchtelingen elkaar tot het uiterste tergen. Uiteindelijk is het Mustefa Kedir Tebo die de snelste blijkt, in een nieuw parcoursrecord dus. De man uit Ethiopië – die op de marathon van Amsterdam ooit een tijd van 2.07 liep – laat zijn landgenoot Getachew Niguse en Kidane Keleta Gebremariam uit Eritrea achter zich. Bij de dames is het Jacelyn Gruppen die de snelste is (34.50) voor Rachel de Weerd (tweede) en Mira Theunissen (derde). Kedir Tebo spreekt na afloop kort. ,,Het was een mooie ‘big battle’ met Getachew, maar het was wel heel heet hoor, pff. Op het laatst kon ik weglopen én winnen. Heb ik ook een record gelopen? Oh, wist ik niet! Ik had ook nooit verwacht hier te winnen.”

BESTE VOORTHUIZENAREN
Beste Voorthuizenaar op de vijf kilometer is Gert van de Veen, snelste Voorthuizense blijkt Milana Oortjes. Beide atleten klokken respectievelijk een tijd van 18.58 en 22.22. Snelste uit het dorp op de dubbele afstand is Esther Klok bij de dames (47.51) en Ronan Bruinekreeft (35.32).

Buiten het incident – waarbij de ambulance één atleet naar het ziekenhuis moest brengen – keek Nieko Versteeg terug op een ‘succesvolle editie’. ,,We hebben dit jaar iets meer lopers dan vorig jaar, zo’n 900, en daar kunnen we tevreden over zijn, alhoewel we qua parcours wel 1500 lopers aankunnen hoor. We treffen elk jaar opnieuw vele bekende gezichten maar zien ook weer snelle, verrassende nieuwe lopers. De mix tussen de toppers en de amateurs maakt het tot een mooi evenement vinden we. Verder was en is de sfeer hier fantastisch, met al die volle terrassen ook.” En over het incident. ,,Uiteraard is elk incident er eentje te veel en betreuren we de hitteverschijnselen bij de naar het ziekenhuis gebrachte loper. Maar op een aantal van 900 lopers met 33 graden, is het tegelijkertijd ook te overzien. De situatie van hem in het ziekenhuis is gelukkig ook onder controle. We kunnen al met al dus zeker terugkijken op een mooie, hete én snelle editie. Op naar de tiende in 2024 dus.”

Ook interessant!

Bekijk alles