Direct naar content

14 juli 2019

Parcoursrecords aan diggelen

Parcoursrecords aan diggelen

De zevende editie van Voorthuizen Loopt heeft voor vuurwerk gezorgd. Bij de mannen werden de parcoursrecords op de 5 en 10 kilometer verpulverd. In totaal bereikten zaterdag 1.156 lopers de finish, wat qua deelnemers óók een record was.

Bron: Barneveldse Krant

De meeste toeschouwers hadden het amper in de gaten. Natuurlijk zagen ze dat de koplopers van de 5 en 10 kilometer over het parcours raasden, maar hoe hoog moesten ze die prestatie aanslaan? De tijden logen er in elk geval niet om. Menig organisatie van een hardloopevenement is bereid om honderden euro’s startgeld te betalen voor de tijden die in Voorthuizen geklokt werden.

Zo snelde Frank Futselaar, die werkt in Voorthuizen, naar een tijd van 14 minuten en 42 seconden op de 5 kilometer, een verbetering van acht seconden van zijn oude record. ,,Ik wilde hier heel graag dat record verbeteren. Eén seconde sneller was voor het gebeuren op de finish ook wel mooi geweest, maar dit is nog beter”, blikte de winnaar in Voorthuizen terug op zijn race. Al halverwege de wedstrijd had Futselaar, in bezit van de Nederlandse crosstitel, driekwart minuut voorsprong op de eerste achtervolgers.

In Voorthuizen was opnieuw een ronde van 2,5 kilometer uitgestippeld, met de start en finish op het Bunckmanplein. Deelnemers aan de 5 kilometer liepen dus twee ronden, de 10-kilometerrenners het dubbele aantal. Voor de snelle Futselaar betekende dit dat hij in zijn tweede ronde moest slalommen om de laatste lopers van de 5 kilometer te passeren. ,,Ik vind dat eigenlijk wel leuk om te doen. Je moet inschatten welke kant die andere deelnemers uitschieten en rekening houden met je eigen snelheid en die van anderen. Bovendien ben je daardoor ook minder bezig met hoe lang het nog is tot de finish”, lachte Futselaar, die naar eigen zeggen een ‘ontspannen avond’ had.

Positieve sfeer
De eerste achterblijver die door Futselaar ‘gedubbeld’ werd, was Henrike van Baren. De Ermelose kwam als laatste binnen met een tijd van 42.55. Opvallend was het applaus dat haar ten deel viel aan de finish. Het tekende het doel van Voorthuizen Loopt, waar persoonlijke hardloopprestaties en een positieve sfeer hand in hand gaan. ,,Het overkomt mij vaker dat ik de laatste ben, ik vind het ook niet erg”, sprak Van Baren direct na haar finish. ,,Ik ben misschien niet snel, maar ik geniet wel, zeker van de sfeer in Voorthuizen. Dat zit hier wel goed.”

Vervolgens werd het op de 10 kilometer opnieuw de gashendel opengetrokken. Gert-Jan Wassink, Joeri Wolf en Emmanuel Biwott liepen alle drie onder het oude parcoursrecord van Ruben Scheurwater. Wassink (33) en Wolf (28) maakten in een sprint samen uit wie er winnaar werd. Wassink was het taaiste en won in . ,,Ik ben natuurlijk wat jaartjes ouder dan Joeri, dus ik heb er een lange sprint van gemaakt. Joeri is wat explosiever”, wist Wassink. De winnaar gebruikte de wedstrijd in Voorthuizen als trainingsloop. Een snelle halve marathon in het najaar is zijn doel, om vervolgens toe te werken naar de marathon. ,,Ik wil daar dik onder mijn PR van 2.14 lopen. Als dat lukt, komt de Olympische limiet voor Tokio (2.11.30 red.) ook in de buurt”, legde Wassink zijn doelen uit.

Zijn start in Voorthuizen was nog wel twijfelachtig geweest. ,,Een paar dagen geleden had ik nog wat last van mijn rug, maar die pijn trok gelukkig weg. Ik wilde mij hier graag tonen”, aldus Wassink. De reden had te maken dat de langeafstandsatleet zich onlangs aansloot bij Volare Sports, het atletenmanagementbureau van Voorthuizenaar Gerard van de Veen. Wassink liep en passant het parcoursrecord aan diggelen. ,,Dat is mooi meegenomen.”

Atletenmanager
Met de naam van Van de Veen was ook het geheim van de razendsnelle tijden van Voorthuizen Loopt verklaard. De Voorthuizense atletenmanager had de meeste Nederlandse atleten uit zijn stal uitgenodigd om in zijn woonplaats te starten. ,,Op deze manier kan ik wat terugdoen voor de organisatie. Met Voorthuizen Loopt wordt een mooi evenement in het dorp gehouden.”

Het hardloopevenement werd in 2013 geïntroduceerd, nadat het Hardloopfestijn Voorthuizen, waar Van de Veen de grote animator van was, van de kalender was verdwenen. Na één jaar zonder hardloopevenement is toen Voorthuizen Loopt bedacht door vrijwilligers die bij het Hardloopfestijn ook al actief waren. ,,De organisatie verdient een groot compliment. Er staat een mooi evenement”, benadrukte Van de Veen.

De gestarte atleten uit zijn stal waren bijna alleen maar Nederlanders. ,,Dat heeft ook met de kalender te maken. Het hardloopseizoen in Nederland voor de zomer is zo goed als voorbij. In september beginnen de meeste grote evenementen pas weer”, legde Van de Veen uit. Bijkomend voordeel voor zijn atleten is dat ook zij beginnen aan hun zomeronderbreking. ,,Veel van onze atleten zien elkaar bovendien niet zo vaak. Ieder heeft zo zijn eigen wedstrijden. Dit is voor ons dus een mooie kans om bijeen te zijn. We maken het daarom na afloop ook gezellig met een hapje en een drankje.”

Straussslaan
Van de Veen en consorten waren niet de enigen die dat deden. De samenwerking tussen Voorthuizen Loopt en de lokale horeca was opnieuw een schot in de roos. Tot in de kleine uurtjes bleef het gezellig in het dorpscentrum. ,,Dat krijgen we ook vaak terug van deelnemers, dat het bij ons zo gezellig is. En niet alleen bij de start en finish, maar op veel plekken langs het parcours worden lopers aangemoedigd. Neem bijvoorbeeld de bewoners van de Strausslaan. Zij maken er met z’n allen een feestje van”, vertelt Nieko Versteeg namens de organisatie.

Versteeg vermoedde dat die goede sfeer ook één van de redenen was dat de zevende editie in totaal 1156 deelnemers opleverde, bijna honderd atleten meer dan vorig jaar. ,,Dat is best bijzonder, zeker als je bedenkt dat veel hardloopwedstrijden in de buurt te maken hebben met teruglopende deelnemersaantallen.” Een precieze verklaring voor het stijgende aantal deelnemers had Versteeg niet paraat. ,,Ik hoop dat het vooral dankzij de sfeer is, maar het kan ook te maken hebben met de weersomstandigheden. Met een graad of achttien was het, ondanks dat het nog wat waaide, bijna perfect loopweer.”

Ook interessant!

Bekijk alles